^  Qollum 
Hallo, ik ben Pinocchio

Amsterdam, 17 mei 1998

Quali- of quanti tijd?

B eter dan je buurman is al zo oud als de weg naar Rome. Nu is deze Via Appia inmiddels bijna niet meer terug te vinden, maar het buurmannen-steekspel houdt al langer stand. Dit ondanks dat we steeds minder contact met die buurman hebben. Hogere heggen, grotere dakkapel voor de verder ongebruikte zolder en een mooiere schuur in de tuin...

W ie wil er elke ochtend in een Kadett 1.2 stappen als die buurman in zijn Vectra 1.6 de straat uit zoeft? Zo vaak spreek je de beste man niet, dus het zou geen probleem hoeven zijn. Maar als dat nou net iedere keer is op het moment dat jij het koekblik opent en hij als een ambtenaar zijn koffertje voor de veiligheid op de achterbank plaatst, dan komt de vriendelijk bedoelde glimlach van de beste man toch behoorlijk kleinerend over. En als er nou maar een kleinere auto in de straat had gestaan was alles nog niet zo erg geweest.

A uto's zijn dankbare slachtoffers voor uiterlijk vertoon. Hoeveel drogredenen er verzonnen zijn om een grotere versie aan te schaffen: comfort, benodigde ruimte en snelheid, uiteindelijk gaan al deze woonwerkbussen elke ochtend diezelfde file in. Zodra het woord lease auto op een feestje gevallen is hoeft er voor de volgende uren geen angst meer te zijn voor oncomfortabele stiltes. Krenterige werkgevers die de administratiieve held afdoen met een basis Golf, de lange wachttijden voor het nieuwe model van de Golf dat in de meest luxe (TDiiii) uitvoering besteld is of die werkgever die zwaait met de sleutels van een nieuwe A3. Het onzinnige gezemel over de eigenschappen van de auto, de vermeende pluspunten en de negatieve ervaringen met eerdere modellen. Want in hoeveel modellen auto's heeft deze gemiddelde verjaardagbezoeker inmiddels werkelijk de tijd gehad zijn vooroordelen opgedaan bij een interactieve sessie op de kijkbuis te laten varen? En heeft ie weleens in een ander koekblik gereden dan past bij zijn klasse?

D e consumenten voorlichting betreft auto's doet het niet beter. De Heilige Koe vindt nog steeds het kofferbakvolume wat aan de karige kant en de instap voor de koffer te laag, andere programma's zeuren over het gemnis van de make-up spiegel voor de bijrijdster. Want nog steeds is de bestuurdersstoel in 90% van de gevallen het domein van de man, alleen niet na het verjaardagsfeestje wanneer de coureur zelf helaas iets te veel heeft gedronken: maar dat was dan ook afgesproken.
Ook de auto'vak'bladen moeten het voornamelijk hebben van de (trucage)foto's van de nieuwste modellen waar vele voorpagina's mee opgesierd worden. Dan de vergelijkende test met veel tabellen waarbij gelukkig altijd wel punten zijn te vinden in het voordeel van het eigen dier. Die punten nemen daarmee ook meteen toe in belang bij de lezer. Zodat ook hij de sticker Beste Koop op zijn auto kan plakken, als die er nog bij past naast de persoonlijkmakende verfspatten en Duinrell stickers.

V oor de meer stoere en moderne mannen onder ons zijn er meer rages. Zo zijn de gesprekken over GSM telefoons ook nauwelijks meer origineel. Al moet ik zeggen dat het leuk blijft om van een beginnend mobielbeller zijn telefoon te vragen en na wat spelen weer terug te geven in Turkse, Hongaarse of Finse mode. De telefoon doet het nog gewoon, de persoon kan nog bellen en gebeld worden, maar menukeuzes zijn niet meer te ontcijferen en even voordoen hoe je een SMS-je verstuurd is verleden tijd.
De ongelukkige eigenaar leert zo wel extra snel zijn speeltje te verstoppen wanneer hij in gezelschap verkeert. Je loopt met zo'n GSM in de hand toch al zo snel voor lul, zeker als je eigenlijk geen idee hebt wat ...

E en andere golf betrof de motorfiets en de helaas op komst zijnde wijziging in de wetgeving. Eerst twee jaar op een kleine motorfiets waarvan de pk's zijn ingedamd is niets voor de naar uiterlijk vertoon jagende yup. Een 100+ paardekrachten sterke Vmax, 916 of Blade is toch wel het minimum voor zo'n durfal. Die zijn 'fiets' in de verkoop zet zodra de vrouw, die inmiddels ook tegen de 30 loopt, een verdikking in de buik begint te krijgen. Dan verwordt het avontuur plotseling tot gevaar en hoeft daarmee niet meer zonodig, en lijkt de file weer een goed alternatief.

D e laatste noviteit betreft de buitensport winkel. De catalogus ervan maakt de man tot een klein verwend kind met een speelgoedfolder. Uren kan de man daarin bladeren. Al lijkt het moois dat hij tegenkomt op dat moment misschien nog niet nodig, het kan handig van pas komen bij zijn toekomstige avonturen. Wanneer deze reguliere aanschaffen erop zitten en de man inmiddels is gestoken in de broek met de afritsbare pijpen (in het buitenland herken je de Nederlanders er gemakkelijk aan) en de North Face jas, wordt het tijd voor een meer exotische aankoop. En de Zwerfsport catalogus staat er vol mee.

A ls je genoeg hebt van je vorige 'normale' tent, natuurlijk wel aangeprezen als bruikbaar tot minus 18 graden Celsius - wie heeft dat ooit gehaald?- , dan is er sinds korte tijd de kogelvrije tent. De kogelvrije tent? Jawel, kogels waarvan het kaliber kleiner is dan .35 en geschoten onder een hoek van kleiner dan 70 graden met het ruimtevaart-tentdoek zullen niet het hoofd van de eigenaar doorboren maar afketsen van dit wonder van techniek. Natuurlijk kent iedereen verhalen uit Alaska waar dit ongetwijfeld tot de mogelijkheden behoort, maar of het onze natuurmens uit de Randstad ooit zou treffen tijdens zijn georganiseerde survival in de Ardennen?

E lke aankoop zou als exorbitant bestempeld kunnen worden als je kijkt naar de prijzen waarvoor soms reguliere materialen verkocht worden, alsof de grondstoffen per voet uit de Himalya zijn gebracht. De mooiste vondst staat op pagina 34 van de Bever Zwerfsportcatalogus.

"Je kent dat wel. Je hebt de hele dag kou geleden. En als je het dan net warm hebt in je Alungiyak slaapzak dan voel je de druk op je blaas toenemen. Maar je wil je warme plekje niet verlaten om in de koude buiten te moeten gaan urineren. Daarvoor is dit de oplossing: een beker met sterk hydraterende korrels. Voor zo'n vijf gulden ben je de eigenaar van dit technisch vernuft!"

I k denk aan die zakenman die deze 'fabriek' runt waar dit wondermiddel gefabriceerd wordt. De benodigde papieren milkshake bekers (licht en toch ijzersterk natuurmateriaal dat vanzelf afbreekt in de natuur) haalt hij bij de Makro en op zaterdag gaat hij langs bij zijn hofleverancier op de markt: de dierenkraam. Daar koopt hij elke week 2 zakken kattenbakvulling van 10 kilogram en ronselt hij arbeidskrachten die het vullen beheersen. Met zijn vers aangeschafte zware handelswaar rust hij onderweg naar zijn werkplaats uit op een terrasje, waar hij een biertje drinkt met zijn vrouw.
Net als die yup naast hem, die de hele dag heeft gejaagd in de zwerfsport winkel en de buit in zijn rugzak heeft zitten. En zich hardop verwondert wat iemand bezield om zo als een zwerver met zulke spullen over straat te durven en er nog zo trots bij te kijken ......P in o c c h i o